ONS VERHAAL

VAN KOKS TOT WORSTMAKERS

Brandt & Levie is een jongensdroom die is uitgekomen. Opgericht in 2011 en klein begonnen in een hoekje van een grote slagerij, zijn we inmiddels uitgegroeid tot een duurzame onderneming in Amsterdam met eigen productie. Hier maken we de lekkerste worst en vleeswaren van het beste varken, uiteraard van Nederlandse bodem. Voor we aan ons worst avontuur begonnen werkten we samen in de keuken. Daar draaiden we de eerste worsten en werd de basis gevormd voor Brandt & Levie: heel veel lekkere dingen maken en vooral heel veel lol maken.

 

 

 

 

 

 

IN ITALIË

Na wat bikkelharde jaren in de Amsterdamse horeca besloten we op reis te gaan en meer te leren over dat bijzondere product: worst. Tijdens deze reis werkten we bij vooraanstaande charcutiers op Corsica en de beste Italiaanse slagers, die ons de geheimen van vakkundig worstmaken leerden. Op Corsica leerden we hoe het hele varken verwaard wordt  tot prachtige worst en vleeswaren. De familie Savigni leerden ons hoe je een goede droge worst maakt, wat fermenteren is en welke delen het meest geschikt zijn voor de droge worst. We ontmoetten Dario Cecchini en werkten twee maanden in zijn slagerij, waar we swingend op the Beachboys producten maakten voor zijn restaurants en de slagerij. Een ondernemer pur sang die het vak van slager weer het aanzien geeft dat het verdient. Maar misschien leerden we nog het meest van Carlo Petrini, president en oprichter van Slow Food international. Een organisatie die zich inzet voor good, clean & fair food. Iets dat zo vanzelfsprekend lijkt, maar helaas niet zo is.

 

 

 

TERUG IN NEDERLAND

Teruggekomen waren we enthousiaster dan ooit om zelf aan de slag te gaan. We begonnen de jongerenbeweging van Slow Food om jonge mensen meer te betrekken bij wat ze dagelijks eten. Maar we begonnen ook met Brandt & Levie vanuit een duidelijke visie. Er wordt heel veel worst gemaakt in Italië en het vlees dat gebruikt wordt komt vaak van zeer ongelukkige dieren, vaak ook nog uit Nederland, Duitsland of Denemarken. Dat is niet nodig en moest anders!
We huurden een hoekje van een grote slagerij en gingen aan de slag. Alle technieken die we in Italië leerden pasten we toe, waarbij we uitsluitend het beste varkensvlees van eigen bodem gebruikten. Uit een lange testfase rolde de basis van ons merk. Zeven smaken droge worst. Al snel volgden meer smaken en ook andere producten en veranderden we van koks in worstmakers.

 

 

 

 

WORST DONE GOOD

Met Brandt & Levie hebben we altijd een duidelijk doel gehad: de lekkerste worsten produceren van het beste varken. Op deze manier willen we mensen inspireren om beter vlees te eten. Je hoeft niet dagelijks vlees te eten, maar zorg dat je wel verantwoord vlees eet als je vlees eet. We werken met biologisch vlees en kopen hele varkens bij bekende boeren die het op een andere manier doen. Zij werken met traag groeiende varkensrassen, die volledig buiten leven en gevoed worden met Europees voer, reststromen, of zelfs hun hele voeding zelf bij elkaar wroeten. We bezoeken geregeld onze varkensboeren en weten daardoor precies waar ons vlees vandaan komt, helemaal transparant. De kwaliteit van de worst begint namelijk bij het vlees en de keuzes die de boer maakt. Worst done good: worst van goed vlees en vervolgens goed gemaakt.

 

 

 

WORD DE 'WORST' FAN EN BLIJF OP DE HOOGTE

Website door Roel Oortgiesen