Samenwerking

Worstmaken doen we niet alleen. Zonder onze partners die zorgen voor goed vlees, de slacht en het zout, specerijen en de apparatuur zouden we niet volgens onze filosofie kunnen werken. We proberen zoveel mogelijk te werken met leveranciers met wie we een persoonlijke band hebben. Dat was al zo toen we in de keuken werkten. In de beste restaurants is persoonlijk contact met de leveranciers heel gebruikelijk, maar we merkten al snel dat dit in de slagerswereld anders is. Het zijn vaak anonieme tussenhandelaren die bepalen wat er op de  consument zijn bord belandt en welke prijs de boer voor zijn dieren krijgt. Maar een dergelijke keten leidt tot eenheidsworst en een moeilijke positie voor de Nederlandse boeren. Wij werken om deze reden zo min mogelijk met tussenhandel en investeren in langlopende relaties en goede samenwerking met mensen die vanuit een passie werken. We stellen onze partners graag aan jullie voor.

Varkens_Brandt&Levie-45


BOEREN

portret1

Sander Kerkhofs

Sander is een jonge boer die we leerden kennen via de Youth Food Movement. In die tijd werkte Sander nog op het bedrijf van zijn familie. Het familiebedrijf was een traditionele gangbare varkenshouderij. Sander wilde graag op een andere manier verder en besloot naast het gangbare bedrijf een eigen bedrijf te beginnen. Daar lopen de varkens in de weide en overnachten op Britse wijze in kleine hutjes. Samen met Sander experimenteren we er op los om te zien welke invloed verschillende rassen en voersoorten op het vlees hebben.Geert Coolen

Geert werkt op zijn Limburgse boerderij, Flavours of the Farm, samen met Jimmy Doherty, een goede vriend van Jamie Oliver. De bijzondere Essex varkens lopen overdag in de buitenweide en kunnen ’s avonds lekker in de nachthokken op stro liggen met frisse lucht. Geerts varkens krijgen uitsluitend natuurlijk voer. Hierdoor krijgen de Essex varkens een intense smaak en een malse structuur. Bovendien sluit de werkwijze van Geert volledig aan bij onze filosofie.
Voor wie Flavours of the Farm wil bezoeken, je bent altijd welkom bij Geert op de boerderij.


portret3

Jan en Erica Peijnenburg

We hebben vanaf dag één met Jan en Erica samengewerkt. Hun bedrijf was voorheen biologisch, maar Jan had het gevoel dat hij steeds meer onder druk werd gezet door zijn afnemers. Hij vond dat ook de biologische sector te veel door efficiëntie werd gedreven en wilde weer terug naar varkens houden op een manier waarin hijzelf geloofde. Meer ruimte voor de varkens en een betere prijs voor het vlees. Samen met boer Dirko ging hij Baambrugs varken houden. Naast het houden van varkens heeft de boerderij ook een belangrijke zorgfunctie.

 

 


ABATOIRS

Dat we om worst te maken varkens moeten doden is iets waar we over na denken. Het is een ethisch vraagstuk: is het oke om dieren te doden om op te eten? Wij denken dat het onderdeel is van een voedselketen en dat vlees eten in een bepaalde mate past in een duurzaam landbouwsysteem. Maar de keuze van de manier waarop dieren worden geslacht is een belangrijke. Wij vinden het belangrijk dat dit op een voor ons passende manier gebeurd. Wij geloven dat kleinschalige slachthuizen meer oog voor dierenwelzijn hebben. Dit komt vervolgens ook de kwaliteit ten goede. We zijn trots op het feit dat we met de volgende slachters werken.portret2

Voordouw

Jan en Erica Voordouw verstaan hun vak. Tekenend is dat Jan zegt dat iedereen een dier kan doden, maar niet iedereen een dier kan verzorgen. Samen met zijn zoon en dochter runnen zij het familiebedrijf aan huis. De varkens worden altijd een dag voor de slacht bij hen gebracht zodat ze tot rust komen. Dochter Emmy staat in het weekend met onze worst op de markt.


Heinen

Heinen is een mooi familiebedrijf in de Achterhoek dat sinds 1963 bestaat. Voor ons was het een logische keus om met hen samen te gaan werken aangezien twee van onze boeren in de achterhoek gevestigd zijn.