Maak deze Italiaanse ribollita

Warm jezelf op met deze Toscaanse soep met bonen en brood

Na een lange dag werken in de slagerij is er niks lekkerder dan een warm bord ribollita, een typische Toscaanse soep met brood en bonen.

Bereidingswijze

Week de bonen tenminste 12 uur in koud water en kook ze ruim een uur met twee teentjes knoflook, een paar salieblaadjes, 2 eetlepels olijfolie en een beetje grof zout. (Wie een snelle ribolita wil maken kan smokkelen en gebruikt de blikvariant.) Snijd alle groenten in niet al te kleine blokjes.

Fruit vervolgens in ruim olijfolie zachtjes de goed fijngesneden ui en knoflook. Snijd de ham in blokjes en bak deze ook mee. De groenten kunnen nu ook samen met de bonen, hun kookvocht en de gepelde tomaten toegevoegd worden.

Voeg water toe totdat het geheel helemaal onder vocht staat en laat alles ruim een uur zachtjes pruttelen. Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat nog een half uur zachtjes koken. Verbrokkel nu het brood in de soep en laat dit een kwartiertje staan.

Verdeel de soep over kommen, besprenkel met olijfolie en serveer de dikke pappige soep met wat peterselie. Snijd tenslotte een beetje rode ui ragfijn en maak hier de soep mee af.

Foto via Flickr-gebruiker Eliza Adam

25/07/2017

Ingrediënten
extra vergine olijfolie,
salie,
2 ons pancetta,
1 rode ui,
4 tenen knoflook,
3 wortels,
3 stengels bleekselderij,
½ savooiekool,
1 palmkool,
200 g gedroogde witte (cannellini)bonen,
500 g gepelde tomaten,
300 gram traditioneel witbrood (als het kan zoutloos, net als in Toscane),
peterselie,
zout en peper

Website door Roel Oortgiesen