A bloody perfect Sunday roast met chef Chris Naylor

Op zondag 17 november opent Restaurant Vermeer haar deuren om samen met ons een waanzinnige Sunday Roast te serveren. Wij vroegen chef Chris Naylor alvast alles over de perfecte Sunday roast en van wie hij de fijne kneepjes leerde.

Chris Naylor staat bekend als groentechef, hij weet de lekkerste groentegerechten op tafel te toveren. Niet voor niets heeft hij dan ook een eigen tuin bovenop het dak van het hotel waarin restaurant Vermeer is gevestigd.Toch draait Chris absoluut zijn hand niet om voor een mooi stuk vlees. Het liefst kiest hij dan voor varkensvlees, zo komt het dat wij elkaar al jaren kennen.

Hier vertelt hij wat er bij een Sunday roast echt niet mag ontbreken, wie hem de fijne kneepjes leerde en wat het grootste verschil is met het fenomeen brunch.

 

Hi Chris! Ben jij als Engelsman nu ook echt opgegroeid met Sunday roasts?
Chris: Absoluut! Wij hadden iedere week een Sunday roast. Ik kom uit een familie waar samen eten heel belangrijk is. Wij aten onze roast in de avond, vaak met vrienden van de familie. Great memories for me.

Wat mag er voor jou absoluut niet ontbreken bij een perfecte Sunday roast?
Een Sunday roast draait niet alleen maar om goed eten. Het is een maaltijd die de familie bij elkaar brengt om te praten over de afgelopen week en de week die gaat komen. Ik houd ervan om voor mijn familie te koken en het plezier dat het hen brengt.

Dat klinkt als een gezellige maaltijd! Wie heeft jou dan de fijne kneepjes van de roast geleerd?
Dat waren absoluut mijn ouders! Mijn vader was een goede kok. Hij roosterde altijd een groot stuk vlees in de oven – rund, kip of varken. Daarbij kwamen altijd vier of vijf verschillende groenten. Alles op een andere manier klaar gemaakt.

Met gevaar voor eigen leven: is een Sunday roast niet eigenlijk gewoon een brunch?
Brunch is voor mij een mix van verschillende ontbijt gerechten en lunch gerechten. Bij een Sunday roast draait echt om ‘the roast’, het gebraad, met daarbij verschillende groenten en trimmings als ondersteuning. Denk aan Yorkshire pudding, mierikswortel bij rundvlees, apple sauce bij varkensvlees en bread sauce bij gevogelte.

Zijn er naast alles wat er op tafel komt nog dingen bepaalde tradities die horen bij een Sunday roast?
Voor mij is de belangrijkste traditie die van het aansnijden van het vlees aan tafel en mijn vader die het verdeelt onder de hele familie. De groenten die we apart serveren, elk in een eigen schaal.

 

‘The Sunday roast is purely about the main roasted meat supported by vegetables and all the trimmings.’


Tijdens zo’n zondags feestmaal stel ik me een tafel voor met daaraan een aangeschoten tante, vader die vraagt om nog een glas en oma die nipt aan een glaasje sherry. Hoort alcohol nu echt bij een roast en wat drink je dan?
Ondanks dat de tijden veranderen is alcohol een belangrijk onderdeel van een roast. Je drinkt bier wanneer je luncht in een Pub en wijn wanneer je thuis eet. Het is stiekem ook gewoon een excuus om vroeg te beginnen met drinken. Wanneer je uitgegeten bent kijk je voetbal met een pint of je gaat terug naar bed voor a quick nap!

Als laatste: waar heb je het meeste zin in zondag de 17e?
Ik kijk er naar uit om met jullie samen te werken en deze Britse traditie te delen met de gasten!

Bedankt Chris!

Reserveer je plek voor de bloody perfect Sunday roast bij Vermeer via info@restaurantvermeer.nl

13/11/2019

Extra informatie
– Zondagmiddag
– Van 12.00 tot 17u00
– Aperitief, amuses, voorgerecht, een roast met alle toebehoren & nagerecht
– Kosten € 60,- per persoon
– Reserveren kan bij Vermeer via info@restaurantvermeer.nl
of bel naar 020-5564885

Website door Roel Oortgiesen