Maak deze auberginespread

Moutabal is een heerlijke mezze voor bij onze droge worst met amandel en ras el hanout

Onze tijdelijke smaak droge worst met amandel en ras el hanout is natuurlijk geïnspireerd door de Midden-Oosterse keuken. We zijn dol op de talloze gerechten die hun oorsprong uit het Midden-Oosten hebben, en met name de vers bereide mezze zijn altijd feestelijk om te eten én te maken. Onze vrienden Nadia Zerouali en Merijn Tol hebben onlangs hun nieuwste kookboek uitgebracht met deze prachtige gerechten: ‘SOUQ: TAFELS VOL MEZZE’.

Nadia en Merijn geven in Souq ruim honderd recepten om een tafel te vullen met hun versie van mezzegastvrijheid: traditioneel maar met een eigentijdse twist. Behalve deze heerlijke recepten vind je in Souq ook persoonlijke anekdotes over familie, vrienden en herinneringen. De mezzetraditie staat gelijk aan gulheid, vrijgevigheid en gezelligheid — en dat zie en proef je terug in dit boek. Yalla!

We mogen drie van hun recepten delen en deze mezze zijn wat ons betreft ideaal om bij de droge worst amandel en ras el hanout te serveren. Vandaag maken we een auberginespread met yoghurt en granaatappelpitjes en volgende week leren gebakken kibbehballetjes te maken. Lees hier hoe je Libanese hummus moet maken.

‘SOUQ: TAFELS VOL MEZZE‘ van Nadia Zerouali en Merijn Tol wordt uitgebracht door Fontaine Uitgevers en is nu verkrijgbaar in de winkel. Fotografie en styling: Ernie Enkelaar en Maaike Koorman. www.nadiaenmerijnsouq.nl

Onze tijdelijke smaak droge worst met amandel en ras el hanout is verkrijgbaar in ons Slagerijtje in de Houthavens, op de zuiderMRKT of bij een van onze verkooppunten.

Ook moutabal lijkt een fluitje van een cent. Dat is het ook, maar je moet dat 1-centsfluitje wel weer met alle egards op smaak brengen om een zálige moutabal te krijgen.

Rooster de aubergines in de vlam van een gasfornuis tot ze zwartgeblakerd en zacht zijn (ja, het wordt een bende op je fornuis; je kunt het wel van tevoren met aluminiumfolie afdekken). Als je geen gasfornuis hebt, rooster ze dan liefst op een barbecue of anders onder de hete grill in de oven (al krijg je dan niet dat lekkere gerookte smaakje waar je op uit bent). Laat de aubergines iets afkoelen. Pel ze voorzichtig. Was tussendoor je handen, maar spoel de aubergines niet af, dan verlies je smaak. Veeg zo goed als gaat alle zwarte velletjes eraf. Pureer het auberginevruchtvlees met de knoflook en yoghurt (je kunt naar smaak nog iets meer yoghurt toevoegen) en breng op smaak met zout.

Schep de moutabal in een schaaltje, besprenkel hem met olijfolie en bestrooi met granaatappelpitten en oreganoblaadjes. Serveer met plat brood om lekker in te kunnen dippen.

 

 

25/07/2017

Ingrediënten
Voor 4-6 personen

2 aubergines

(liefst Turkse gestreepte of

Siciliaanse dikke ronde)

2-3 eetl. volle dikke yoghurt

0,5 teen knoflook

kleine handvol granaatappelpitten

kleine handvol oreganoblaadjes

Website door Roel Oortgiesen