Butchers Collab: het beste van België en Nederland in één worst

Droge worst van goed gehouden Nederlands varken en West-Vlaams rood rund

Wat zou er gebeuren als we het beste varkensvlees van Nederland mengen met het beste rundvlees van Nederland?

Die vraag stak voor het eerst de kop op tijdens Butcher’s manifesto in Kopenhagen, een initiatief van een groep jonge slagers voor het behoud van het slagersvak. Hendrik Dierendonck was er ook, de bekendste vakman en meest rock ‘n roll slager van Nederland. Net zoals wij in Nederland om ons goed gehouden varken bekend staan, wordt hij in België in één adem genoemd met West-Vlaams rood rund – een vergeten runderras dat bijna uitgestorven was, totdat hij het terug op de kaart zette. Goed verzorgd en van kop tot kont verwerkt. Dat rundvlees is inmiddels synoniem gaan staan voor het beste vlees van België: sterrenchefs zoals Sergio Herman en Kobe Desramaults zetten het op hun kaart.

We trekken al drie jaar met elkaar op, maar het was daar in Kopenhagen dat we besloten om onze krachten te bundelen. We mengden zijn paradepaardje met dat van ons en kwamen na een paar maanden experimenteren met de receptuur tot een – dat geven we schroomloos toe – hemeltergend lekker resultaat.

De Butchers Collab is heel subtiel gekruid met drie verschillende pepertjes uit Indonesië en het Midden-Oosten. Precies subtiel genoeg zodat je de kwaliteit van het vlees goed blijft proeven. ‘Dat is tenslotte waar het allemaal om draait,’ vertelt Jiri, ‘goed vlees heeft niet veel nodig om lekker te zijn.’

De worst is vanaf vandaag te koop in ons Slagerijtje in de Houthavens, via onze webshop, bij de slagerijen van Dierendonck en in winkels door heel Nederland en België. Proef nu de worst waarin het beste van twee werelden samenkomt.

21/02/2018

Website door Roel Oortgiesen