Choucroute Royale

 Choucroute naar recept van Rijsel.

Vrijdagavond stond helemaal in het teken van een Elzasser klassieker: choucroute royale. Deze gekonfijte zuurkool met verschillende delen van het varken erbovenop helpt je de koude avonden wel door. Samen met het team van Rijsel stonden we deze avond in de keuken om alle gasten te voorzien van dit klassieke gerecht.

Voor iedereen die er niet bij kon zijn hebben we het choucroute recept van Rijsel’s chef, Iwan Driessen, ontfutselt. Nodig wat vrienden uit, zet een grote pan op het vuur, schenk de glazen vol en geniet. You’re welcome!

Recept voor choucroute.

De jeneverbessen, komijnzaad en peperkorrels fijn malen in een vijzel of koffiemolen. Of doe ze heel in een kaasdoek, knoop die dicht en laat het op deze manier meestoven.

Zet een grote pan op laag vuur en doe het ganzenvet in de pan. Snipper ondertussen de ui fijn.
Wanneer het ganzenvet gesmolten is, voeg de ui toe en laat deze zacht stoven met de jeneverbes, komijnzaad en peperkorrels.

Vul een grote pan of kom met water en spoel de zuurkool hierin. Knijp de zuurkool losjes uit en voeg toe aan de pan met uien en ganzenvet.
Voeg de wijn, kippenbouillon, laurierblad en zout toe en laat het geheel zachtjes stoven voor ongeveer 30 tot 40 minuten.

Als je de kruiden in een kaasdoek hebt mee laten stoven verwijder deze. Schep het geheel op een grote schaal en leg al het vlees er bovenop dat de choucroute zo ‘royale’ maakt.

Iwan: “Wij doen er altijd confit de canard, buikspek, knakworst, verse worst met jeneverbes en een stukje Eisbein bij.”

 

17/12/2018

Aantal personen: 4 tot 6

Bereidingstijd: 55 minuten

Ingrediënten:

– 2 gram jeneverbessen
– 2 gram komijnzaad, heel
– 1 handje peperkorrels
– 100 gram ganzenvet
– ½ ui
– 1 kilogram zuurkool
– 2 grote laurierblaadjes
– 200 ml witte wijn
– 200 ml kippenbouillon
– 10 gram zout

 
Website door Roel Oortgiesen