Aspergerisotto met ham en verse doperwten

Vier het aspergeseizoen met deze risotto en ham van goed gehouden Nederlands varken

Het aspergeseizoen is officieel begonnen. De Limburgse aspergekoningin hijst zich traditiegetrouw in haar aspergejurk, er vallen aspergeverkiezingen bij te wonen, de fietspaden langs de aspergevelden worden weer druk bereden en het mooiste van al: we kunnen weer drie maanden lang genieten van heerlijke gerechten met het witte goud.

 

In die gerechten speelt vlees – ook traditiegetrouw – een grote rol. Het is onze visie dat Hollandse asperges de beste ham van Nederland verdienen. Ham van goed gehouden varkens: varkens die gevarieerd en lokaal voedsel krijgen en veel ruimte om zowel binnen als buiten lekker te kunnen wroeten. Hoe ze zijn opgegroeid, proef je terug in onze ham die we vakkundig bereiden. Eerst wordt het vlees 5 dagen gepekeld in zout, laurier en jeneverbessen. Daarna roken en koken we de hammen. De smaak en textuur is overdonderend. Koop het via onze webshop, in ons Slagerijtje, bij een van onze verkooppunten of op de ZuiderMRKT in Amsterdam, en maak er deze geweldig lekkere aspergerisotto met verse doperwten mee.

Recept

1. Schil de asperges zorgvuldig en snijd in stukjes van 2 cm. Laat de puntjes langer en heel. Houd deze apart. Snipper de ui zeer fijn.

2. Breng de bouillon aan de kook en kook de schillen van de asperges er 5 minuten in. Schep de schillen met zo min mogelijk vocht uit de bouillon. Voeg de stukjes asperge (niet de kopjes) toe aan de bouillon en breng aan de kook. Zet na 2 minuten het vuur uit.

3. Neem een brede pan met zware bodem en fruit de gesnipperde ui in olijfolie tot deze zacht en glazig, maar niet gekleurd is. Voeg de risottorijst toe en roer 1 minuut goed door zodat de rijst niet aanbakt.

4. Giet de witte wijn bij de rijst en laat de alcohol verdampen. Voeg vervolgens een paar pollepels warme bouillon met aspergestukjes toe en breng het geheel meteen aan de kook. Roer af en toe voorzichtig door zodat de rijst niet aankoekt.

5. Voeg nog een paar lepels bouillon toe en blijf roeren. Voeg wat zout toe. Voeg nu ook de kopjes van de asperges en de doperwten toe. Voeg nog een paar pollepels bouillon toe, totdat het geheel onder staat. Breng aan de kook.

6. Blijf bouillon toevoegen totdat deze op is en de rijst beetgaar. Let op: de rijst mag niet te zacht worden.

7. Snijd de helft van de ham in dunne reepjes en voeg samen met de parmezaan en boter toe aan de rijst. Roer goed door en breng op smaak met zout en zwarte peper.

8. Lepel de rijst op vier diepe borden en verdeel de rest van de ham erover.

23/04/2018

Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal personen:
4
Ingrediënten: 
– 250 gr carnaroli risottorijst
– 100 ml droge wijn
– 1 theelepel kippen- of groentenbouillon van goede kwaliteit
– 600 gr witte asperges
– 100 gr versgedopte erwten
– 300 gr achterham
– 50 gr geraspte Parmezaan
– 1 flinke klont boter
– olijfolie

Website door Roel Oortgiesen