Deze mezze serveer je bij de droge worst met amandel en ras el hanout

Maak Libanese hummus met pijnboompitten en boter

Onze tijdelijke smaak droge worst met amandel en ras el hanout is natuurlijk geïnspireerd door de Midden-Oosterse keuken. We zijn dol op de talloze gerechten die hun oorsprong uit het Midden-Oosten hebben, en met name de vers bereide mezze zijn altijd feestelijk om te eten én te maken. Onze vrienden Nadia Zerouali en Merijn Tol hebben onlangs hun nieuwste kookboek uitgebracht met deze prachtige gerechten: ‘SOUQ: TAFELS VOL MEZZE’.

Nadia en Merijn geven in Souq ruim honderd recepten om een tafel te vullen met hun versie van mezzegastvrijheid: traditioneel maar met een eigentijdse twist. Behalve deze heerlijke recepten vind je in Souq ook persoonlijke anekdotes over familie, vrienden en herinneringen. De mezzetraditie staat gelijk aan gulheid, vrijgevigheid en gezelligheid — en dat zie en proef je terug in dit boek. Yalla!

We mogen drie van hun recepten delen en deze mezze zijn wat ons betreft ideaal om bij de droge worst amandel en ras el hanout te serveren. Vandaag maken we Libanese hummus en in de komende weken leren we moutabal en kibbehballetjes maken.

‘SOUQ: TAFELS VOL MEZZE‘ van Nadia Zerouali en Merijn Tol wordt uitgebracht door Fontaine Uitgevers en is nu verkrijgbaar in de winkel. Fotografie en styling: Ernie Enkelaar en Maaike Koorman. www.nadiaenmerijnsouq.nl Onze tijdelijke smaak droge worst met amandel en ras el hanout is verkrijgbaar in onze slagerij in de Houthavens, op de zuiderMRKT of bij een van onze verkooppunten.

Bereidingswijze

Kijk, iedereen denkt nu natuurlijk hummus te kennen en te eten. De populariteit van hummus is de afgelopen jaren sky-high gegaan. Maar… er is hummus en er is hummus. Wij zijn, zoals we vaak streng hebben gezegd, van de hummuspolitie. Huh? Nu, onze taak zit er nog niet op, maar het gaat wel beter. Steeds vaker maken mensen zelf hun hummus (in plaats van het meestal vieze kant-en-klare spul) naar een goed recept. Maar dan nog. Hummus maken is eigenlijk gewoon een ambacht. Het vergt heel veel aandacht en liefde en de beste ingrediënten. Wij nemen de lekkerste gedroogde kikkererwten (meestal Spaanse met van die ‘billetjes’ en een puntje), de meest zalfachtige witte tahina (die van onszelf), biologische citroenen en dan gaan we aan de slag.

Nu moet je weten dat ze in het Midden-Oosten speciale keukenmachines voor hummus hebben met vlijmscherpe messen. Wij hebben dat als volgt opgelost. In onze keukenmachine hebben we één speciaal vlijmscherp mes dat we alleen voor hummus gebruiken. En dan heel, heeel, heeel, heeel lang laten draaien. Proef of er nog wat tahina, citroensap of zout bij moet en voeg zoveel water toe tot je hummus smeuïg, zijdezacht en enigszins wit is. Pas als jij vindt dat hij perfect op smaak is, is hij klaar. Finetunen en nog eens finetunen. Dus iedereen die denkt dat hummus maken heel makkelijk is… die heeft het mis!

Kook de kikkererwten met wat extra bakpoeder in vers water tot ze zo gaar zijn dat je ze tussen je wijsvinger en duim kunt pletten. Laat ze goed uitlekken en een beetje afkoelen. Doe de erwten in een keukenmachine met een flinke scheut tahina, de knoflook, wat citroensap, zout en een scheutje water. Laat de machine draaien en draaien, en proef en proef.

Doe de hummus als hij perfect zijdezacht en helemaal op smaak is in een schaaltje en maak mooie geulen in het oppervlak. Verwarm de boter met de pijnboompitten, bak ze goudbruin en schenk de warme boter met pijnboompitten over de hummus..

25/07/2017

Ingrediënten
Voor 4-6 personen

300 g gedroogde kikkererwten

nachtje geweekt met een snuf bakpoeder

witte tahina

0,5 teen knoflook

citroensap

water

50 g boter

kleine handvol pijnboompitten

Website door Roel Oortgiesen