De perfecte biersnack: Scotch eggs

Zet je bier alvast koud voordat je aan deze bruingebakken bonken begint.

Wie weleens in Engeland aan de bar heeft gehangen heeft ze misschien gespot, de bruingebakken bonken die je bij een biertje kunt bestellen. Het is een van Samuels favoriete Engelse barsnacks, de traditionele Scotch eggs: worstvlees gevuld met een perfect gekookt eitje.

Op hippe foodmarkten in Londen kun je Scotch eggs krijgen van allerlei soorten worstvlees. Chorizo, ansjovisworst, Yorkshire banger, het kan allemaal.

Maak het thuis en zet tijdens het koken het bier alvast koud.

Voor avonden waarop je thuis gezellig een biertje opentrekt

1. Leg 4 eieren in een pan water. Breng aan de kook en kook de eieren maximaal 5 minuten. Pel de eieren voorzichtig en leg ze 20 minuten in de vriezer.

2. Rol de eieren door bloem, op smaak gebracht met zout en peper. Maak vier gelijke ballen van het worstvlees en maak ze dan plat. Leg er een ei op en vouw het worstvlees er voorzichtig omheen tot een mooi grote bal. Koel de ballen ongeveer 20 minuten in de koelkast of vriezer.

3. Maak paneermeel van oud in de oven gedroogd brood of beschuit. Klop het overgebleven ei los en rol de ballen eerst door het ei en dan door het paneermeel. Herhaal dit en zorg dat de ballen overal goed bedekt zijn.

4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm een pan met olie of een frituurpan tot 180 graden.
Frituur de ballen ongeveer 4 minuten, tot ze rondom bruin zijn en leg ze dan direct nog 10 minuten in de oven. Het vlees zal gaar zijn en het eitje mooi zacht. Alleen nog even een biertje inschenken.

23/02/2018

Bereidingstijd
60 minuten

Ingrediënten
Voor 4 personen

5 eieren
50 g bloem
400 g worstvlees (haal het vlees simpelweg uit het darmpje van de worst)
120 g oud brood of beschuit
zout en peper
zonnebloemolie om in te frituren

Website door Roel Oortgiesen