Een visuele gids voor het maken van Brabantse worstenbroodjes

Het zijn niet de gezondste dingen in het leven, maar wat zou het leven zijn zonder?

Een rolletje kruidig gehakt, omwikkeld met wit brooddeeg – de trots van Noord-Brabant is opgenomen in de lijst van waardevol en uniek immaterieel erfgoed van de Unesco. Reden te meer om er met onze verse worst van goed gehouden Nederlands varken een ode aan te brengen!

Stap 1:
Doe de bloem in een grote mengkom, maak er een kuil in en strooi het zout erover. Verwarm de melk tot handwarm en giet in de kuil. Doe de boter en suiker erbij. Voeg de gist toe en meng met je vingers de gist door de melk tot een papje. Meng steeds een beetje bloem bij de natte massa totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. Het is belangrijk dat het deeg minimaal 5 minuten goed doorgekneed wordt. Verdeel het deeg in stukjes van 90 gram. Maak kleine balletjes en laat deze afgedekt onder een laag plasticfolie circa 10 minuten rusten.

Stap 2:
Laat het brood in de melk weken. Meng het gehakt met 1 ei en het geweekte brood. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verdeel het gehakt in porties van 50 gram. Rol de porties tot een worstje.

Stap 3:
Rol de gerezen bolletjes deeg ovaal uit. Klop het andere ei los en bestrijk de zijkanten van de deegplakjes. Leg in het midden de gehaktworst. Vouw de korte kantjes van het deeg over de worst, vouw dan de lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan en leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze 45 minuten rijzen onder een laag plasticfolie.

Stap 4:
Verwarm de oven voor op op 200 graden. Bestrijk de worstenbroodjes met losgeklopt ei en bak ze in 30 minuten goudbruin af.

11/06/2018

Aantal personen: 4 tot 6

Bereidingstijd:
– Voorbereiding: 45 minuten reizen
– Bereiding: 15 min + 45 minuten in de oven

Benodigdheden:

Deeg:
– 500 g bloem
– 3/4 el zout
– 140 gr roomboter
– 1 kleine el basterdsuiker
– 2 zakjes gedroogde gist (7 g per stuk)
– 250 ml volle melk

Vulling:
– 450 g gehakt (half varkens-, half kalfs-, of worstvlees)
– 2 eieren
– 40 ml volle melk
– 70 g oud witbrood (zonder korst, in blokjes)
– 1/2 el zout
– witte peper
– nootmuskaat

Website door Roel Oortgiesen