Deze erwtensoep houdt je warm

Maak de lekkerste erwtensoep met rookworst

De komende dagen daalt het kwik en op veel plaatsen worden de schaatsen al uit het vet gehaald. IJdele hoop of nostalgie? Wij gaan voor het laatste en krijgen meteen zin in een grote kom erwtensoep met rookworst! Onze rookworst ontwikkelde we met wijle Johannes van Dam en vinden we het allerlekkerst in dampende kom erwtensoep.

Vanmiddag lekker naar buiten, de kou in, vanavond met zijn allen aan tafel. Mét een dampende kom soep, met rookworst en het liefst ook nog een snee roggebrood met spek. Met dit recept heb jij dit in een handomdraai voor elkaar.

Bereidingswijze

Doe de spliterwten in een grote pan met het water en zet op het vuur.
Snijd het groen van de prei en was het goed. Bind het preigroen met de alleen de stelen van de bladselderij en peterselie en de lavas- en laurierblaadjes op en doe in de pan. Steek de kruidnagels en foelie in de ui en voeg toe aan de pan.
Voeg ook de hamschijf en het gerookt spek toe.
Breng aan de kook, schuim af en laat zachtjes doorkoken tot de erwten zacht zijn. Roer zo nu en dan goed in de pan om aanzetten te voorkomen. Reken op minstens anderhalf uur kooktijd.

Maak alle groenten schoon. Snijd het wit van de prei fijn en hak de geschilde selderijknol in kleine blokjes. Snijd ook de winterwortel en de peterseliewortel of pastinaak, eerst in de lengte in kwarten en dan in blokjes. Hak de bladselderij grof en de peterselie fijn.

Als de erwten gaar zijn is het vlees meestal ook mooi zacht. Haal het vlees uit de pan en laat het op een platte schotel of braadslee wat afkoelen. Haal de opgebonden groenten en kruiden uit de soep en gooi ze weg. 
De erwten zijn nu zo zacht dat je de soep met een garde glad kunt kloppen. Doe nu, in de juiste volgorde van kooktijd, de groenten er één voor één bij. Laat eerst de selderijknol, peen en peterseliewortel een kwartier meekoken. Dan gaat de prei erbij, daarna de bladselderij en als laatste de peterselie. Laat het geheel nog 10 minuten zacht pruttelen.

Maak het afgekoelde vlees schoon en snijd het in kleine stukjes. Doe het terug in de soep wanneer de groenten gaar zijn. Breng de soep op smaak met zout, zwarte peper en nootmuskaat.

De rookworst kun je zo’n 20 minuten voor soep helemaal klaar is op de soep leggen. De soep moet dan niet meer koken. De worst kun je ook verwarmen in een apart pannetje met water. Wanneer de worst klaar is, snijd deze in plakken en serveer in een kom dampende soep.

TIP: Johannes van Dam raadde een flinke scheut worcestersaus aan.

19/01/2019

Bereidingstijd
+/- 2 uur

Ingrediënten
Voor 6 personen

500 gram spliterwten
2,75 liter water
1 prei
½ bos bladselderij
½ bos platte peterselie
1 laurierblad
2 blaadjes lavas
stukje foelie
1 ui
2 kruidnagels
½ tl nootmuskaat
1 hamschijf (+/- 400 gram)
300 gram gerookt spek
½ selderijknol
½ winterwortel
1 peterseliewortel (of pastinaak)
zwarte peper en zout naar smaak

 

Website door Roel Oortgiesen