Geitenbokjes, Goatober en Bokworst

Al eens nagedacht over er gebeurt met de geitenbok?

Omdat mannetjes geen melk geven hebben ze tot nu toe weinig of geen waarde. Maar er worden wel 60.000 tot 70.000 mannetjes geboren per jaar. Iedereen eet wel al te graag geitenkaas of geitenmelk maar geitenvlees wordt in Nederland niet of nauwelijks gegeten. En dat terwijl het lekker én ook nog eens gezond is. Omdat wij in Nederland (nog) veel te weinig geitenbokjes nuttigen worden ze al na enkele weken geslacht en geëxporteerd óf vernietigd. Waarom? Omdat de kosten van het grootbrengen niet opwegen tegen de baten.

Tijdens Goatober, of Boktober zo je wilt, wordt er internationaal aandacht gevraagd voor de geitenbok en wordt het eten hiervan gepromoot om verspilling tegen te gaan. Samen met Joris Bijdendijk pakken wij ook het bokkenprobleem aan met onze nieuwe droge worst. Voor deze droge worst gebruiken we geitenbokjes van De Bokkenbunker: een initiatief dat geitenbokjes uit de biologische melkgeitenhouderij een bokwaardig leven geeft. Dit wil zeggen dat de geitenbokjes de tijd krijgen om te groeien en naar hartenlust bokkensprongen kunnen maken in de weide. De Bokkenbunker zet zich in voor de geitenbok, om deze in Nederland weer op het menu te krijgen. Zo zorgen we ervoor dat een geitenbok hier kan opgroeien op de boerderij.
Eerder dit jaar was Lydia te zien in een interview met de NOS over het bokkenprobleem en de Bokkenbunker. Dit interview is hier terug te zien.

Onze bijdrage is een droge worst voortgekomen uit een collab met Joris Bijdendijk. In zijn restaurant RIJKS® heeft Joris Bijdendijk standaard een gerecht met geitenbok op de kaart staan. Hij heeft dan ook veel ervaring met verschillende bereidingen van en welke specerijen samengaan met geitenbok. En wij als chefs en worstmakers zijn ook altijd op zoek naar bijzondere smaakcombinaties. Zo kwamen we op de combinatie Colombo kerrie en dragon. Colombo kerrie is een milde specerijenmix afkomstig uit Guadeloupe en Martinique. Een perfecte smaakmaker in onze bokworst!

Website door Roel Oortgiesen