Goed nieuws: varkensvet staat in de top 10 meest voedzaam eten

BBC-onderzoekers: ‘Varkensvet is een goede bron van vitamine B en mineralen’

Hoe zou een wereld zonder vet eruit zien? Vrij kleurloos, in ons geval. Vet is een echte smaakdrager en zonder zouden onze ham, porchetta, droge worsten en – nou ja, eigenlijk al onze vleeswaren – een stuk minder lekker zijn. En het is veelzijdig spul: van de overgebleven reuzel uit onze slagerij maken we zeep, dus je kunt je er zelfs mee wassen.

En nu komt daar nog een dosis goed nieuws bovenop: nieuw onderzoek van wetenschappers bij BBC plaatst varkensvet in de top tien meest voedzaam eten wereldwijd. Geen grap: ergens tussen bietenblad, pompoenpitten en chiazaad in, pronkt het vet van het varken.

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers meer dan duizend verschillende voedingswaren. Aan elk kenden ze een score toe. Hoe hoger de score, hoe hoger de voedingswaarde van het product. En dus: hoe meer het product ons in onze dagelijkse voedingsbehoeften voorziet, zonder die te overschrijden.

De meest voedzame voedingsmiddelen verzamelden ze in een top honderd, met varkensvet op nummer acht. Hoger dan sommige soorten groenten, fruit en vis, en zoete aardappel, die ergens onderaan bungelt. ‘Een goede bron van vitamine B en mineralen,’ besluiten de onderzoekers. ‘Het vet is minder verzadigd dan dat van rund of lam, en gezonder.’

Dat vet naast een ongelofelijke smaakmaker ook goed voor je is, geloven we al lang. Maar dan wel vet van goed gehouden Nederlandse varkens, zoals die van ons. In de bio-industrie worden varkens inmiddels zodanig gefokt dat ze bijna geen vet hebben. Dat vinden we zonde. Onze boeren werken met andere rassen die meer vet aanzetten, wat dan weer zorgt voor meer smaak en mooiere vleeswaren.

Mag er nog worst zijn?

Website door Roel Oortgiesen