Porchetta voor een Italiaanse feesttafel

Maak porchetta naar recept van Dario Cecchini

“Op elke Italiaanse feesttafel hoort porchetta thuis!” – Dario Cecchini
Dat laten we ons geen twee keer zeggen dus heb je binnenkort wat te vieren of heb je gewoon ontzettend trek in Porchetta? Zet wat AC/DC aan, stroop je mouwen op en ga aan de slag met dit recept.
Party, Rock and Roll e Carne Porchetta!

 

 

Bereidingswijze

Zelf maken we porchetta van een stuk schouder en rug maar thuis is het makkelijker om een flink stuk varkensbuik te gebruiken. De binnenkant blijft mooi zacht terwijl het zwoerd lekker knapperig wordt.

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
Snijd het zwoerd in met een scherp mes. Hak alle kruiden samen met de knoflook fijn en smeer de vleeskant van de varkensbuik in met de venkelpollen, kruiden, zout en peper.

Vervolgens rol je de varkensbuik op en bind je hem dicht met slagerstouw, zodat je een mooie rollade krijgt met het zwoerd aan de buitenkant. Leg de porchetta op een braadslede en dek deze af met aluminiumfolie.
Zet de porchetta in de oven en laat 3 uur langzaam roosteren.

Na 3 uur haal je de porchetta uit de oven en verwijder het aluminimumfolie. Zet het ondertussen de oven op de heetste stand en laat deze op temperatuur komen.
Rooster de porchetta nog ruim 20 minuten zodat de buitenkant mooi knapperig wordt.

Snijd de porchetta in dunne plakken en serveer met knapperige focaccia, ingemaakte groenten en witte bonen gekonfijt in olijfolie.

25/06/2019

Ingrediënten
Voor 6-10 personen

 

– 3 kilo varkensbuik met zwoerd
– 50 gram grof zeezout
– 1 el versgemalen zwarte peper
– 1 bosje tijm
– 2 takken rozemarijn
– 2 el venkelpollen (of venkelzaad)
– ½ bol knoflook
– slagerstouw

 

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: ruim 3 uur oventijd

 

Website door Roel Oortgiesen