Puree van knolselderij en geblakerde prei

IN PIMENT D’ ESPELETTE, WILDE OREGANO EN KNOFLOOK GEMARINEERDE BUIKSPEK MET KNOLSELDERIJPUREE EN GEBLAKERDE PREI

De in piment d’Espelette, lautrec knoflook en oregano gemarineerde speklappen zijn verkrijgbaar in onze slagerij in de Houthavens en op de ZuiderMRKT. Maak er deze puree van knolselderij bij en geroosterde prei.

Bereidingswijze

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Kook de knolselderij in water met zout ca. 15 min. tot de knol zacht wordt en giet af. Verwarm in een ander pannetje de melk en boter. Meng met de knol en stamp met een stamper of klop het geheel met een staafmixer tot een romige puree. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd het grove groen van de prei en bewaar dit voor een soep of iets dergelijks. Check of er geen zand in het wit van de prei zit en spoel dit er anders uit. Blaker op een gaspit of op de barbecue de preien rondom zwart. Pak de preien in zilverfolie in en leg ze ongeveer een half uur in een op 180 graden voorverwarmde oven. De prei heeft een rokerige smaak van het vuur en gaart door in de oven tot hij mooi zacht is. Haal de prei uit z’n zwartgeblakerde jasje en halveer hem in de lengte.

Zout het vlees aan beide kanten. Bak in een pan op middelhoog vuur in een klont boter of wat olijfolie de buik aan beide kanten een minuut of zes tot hij mooi bruin kleurt en het vlees gaar is. Haal het vlees uit de pan. Blus de pan (eventueel voeg je een ½ el bloem toe voor binding) met witte wijn. Zo ontstaat er een jus die je bij het vlees kunt serveren. Geef iedereen een stuk varkensbuik, puree en een halve prei.

Serveer tips: het is lekker om een frisse salade bij het gerecht te serveren en eventueel misstaat een glas lichte rode wijn ook niet. Denk aan een klassieke pinot noir of bijvoorbeeld een frisse cabernet franc uit de Loire.

19/09/2017

Ingrediënten

4 speklappen

1 middelgrote knolselderij

100 ml melk

50 gram boter

2 dikke preien

glas witte wijn

Website door Roel Oortgiesen