flamiche aux maroilles

De kaastaart die je al van verre ruikt

Maak bladerdeeg van 500 gram bloem of koop bladerdeeg van goede kwaliteit. Snijd de ui in grove ringen en fruit die in een klont boter. Doe de rest van de boter in de pan. Prei erbij en laat 5 minuten stoven met het deksel op de pan. Verwijder dan het deksel en laat overtollig vocht verdampen.

Meng room en bloem tot een gladde massa. Doe die bij de prei en laat 2 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de prei afkoelen. Rol het zelfgemaakte bladerdeeg dun uit of rol de plakjes diepvriesdeeg aan elkaar. Snijd twee grote cirkels uit. Leg een van de twee op een antiaanbakovenplaat. Leg de prei als een mooie hoop op het bladerdeeg en laat aan de rand zeker 2 cm vrij.

Verdeel de Maroilles in blokjes over de prei. Bestrijk de rand van het deeg met wat losgeklopt ei. Leg de tweede cirkel bladerdeeg over het geheel. Druk aan en vouw de rand om. Bestrijk de bovenkant met ei zodat hij mooi gaat glimmen. Snijd een klein gat in het midden van de deksel zodat de taart stoom kan afblazen.

Bak hem 15 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven. Zet de oven dan op 180 graden en bak nog 20 minuten. Let op dat de taart niet verbrandt!

Ingrediënten

125 gram boter
1 middelgrote ui
300 gram prei, schoon en in grove plakken
150 gram Maroilles zout, peper
2 theelepels bloem
100 ml slagroom
1 ei, losgeklopt
bladerdeeg, zelfgemaakt of diepvriesplakjes

Website door Roel Oortgiesen