Knapperige boerenkool, venkel en ansjovis

Boerenkool zonder stamppot

Verwarm de oven voor op 200 graden.

 

Maak eerst de dressing. Pel de knoflook, pak ze met wat olijfolie in aluminiumfolie in en leg ze een kwartier in de oven tot ze zacht zijn. Spoel de ansjovisfilets onder koud water en doe de helft ervan met de eidooier, citroensap, -rasp en mosterd in een keukenmachine. Mix en voeg heel langzaam de olijf- en zonnebloemolie toe terwijl je blijft mixen. Zo ontstaat een gladde mayonaiseachtige emulsie.

 

Snijd de courgette in heel dunne plakjes. Besprenkel met olie, een snuf zout en leg op een bakplaat. Doe hetzelfde met de goed gewassen boerenkoolbladeren. Rooster beide een minuut of 5 in een hete oven. Snijd de venkel heel fijn met een mes of op de mandoline. Maak de salade aan met de ansjovis-dressing en serveer met de amandelen, feta en peterselie. De rest van de ansjovis kun je fijn snijden en erover strooien.

Ingrediënten

200-300 g boerenkoolbladeren
1 courgette
olijfolie
1 venkelknol
100g amandelen, geroosterd
100g feta
blaadjes van een half bosje bladpeterselie

 

Dressing
3tenen knoflook
10 ansjovis filets
1 eidooier
2 tl mosterd
½ dl zonnebloemolie
1 dl olijfolie
sap en rasp van een halve citroen

Boerenkool zonder stamppot

Verwarm de oven voor op 200 graden.

 

Maak eerst de dressing. Pel de knoflook, pak ze met wat olijfolie in aluminiumfolie in en leg ze een kwartier in de oven tot ze zacht zijn. Spoel de ansjovisfilets onder koud water en doe de helft ervan met de eidooier, citroensap, -rasp en mosterd in een keukenmachine. Mix en voeg heel langzaam de olijf- en zonnebloemolie toe terwijl je blijft mixen. Zo ontstaat een gladde mayonaiseachtige emulsie.

 

Snijd de courgette in heel dunne plakjes. Besprenkel met olie, een snuf zout en leg op een bakplaat. Doe hetzelfde met de goed gewassen boerenkoolbladeren. Rooster beide een minuut of 5 in een hete oven. Snijd de venkel heel fijn met een mes of op de mandoline. Maak de salade aan met de ansjovis-dressing en serveer met de amandelen, feta en peterselie. De rest van de ansjovis kun je fijn snijden en erover strooien.

Ingrediënten

200-300 g boerenkoolbladeren
1 courgette
olijfolie
1 venkelknol
100g amandelen, geroosterd
100g feta
blaadjes van een half bosje bladpeterselie

 

Dressing
3tenen knoflook
10 ansjovis filets
1 eidooier
2 tl mosterd
½ dl zonnebloemolie
1 dl olijfolie
sap en rasp van een halve citroen

Website door Roel Oortgiesen