De perfecte biersnack: Scotch eggs

Krokant, smeuïg en een perfect zachtgekookt eitje. 

Wie weleens in Engeland aan de bar heeft gehangen heeft ze misschien gespot, de bruingebakken bonken die je bij een biertje kunt bestellen. Het is een van Samuels favoriete Engelse barsnacks, de traditionele Scotch eggs: een heerlijk krokante laagje, gevuld met worstvlees en een perfect zachtgekookt eitje in het midden.

Op hippe foodmarkten in Londen kun je Scotch eggs krijgen van allerlei soorten worstvlees. Chorizo, ansjovisworst, Yorkshire banger, het kan allemaal.

Wil jij weten hoe je dat zachtgekookte eitje perfect in het midden van zo’n gefrituurde bol krijgt? Wij vertellen je stap voor stap hoe je dit thuis doet. Om te beginnen een belangrijke tip: zet alvast een biertje koud.

Scotch eggs, daar gaan we.

1. Leg 4 eieren in een pan water. Breng aan de kook en kook de eieren maximaal 5 minuten. Pel de eieren voorzichtig en leg ze 20 minuten in de vriezer.

2. Rol de eieren door bloem, op smaak gebracht met zout en peper. Maak vier gelijke ballen van het worstvlees en maak ze dan plat. Leg er een ei op en vouw het worstvlees er voorzichtig omheen tot een mooi grote bal. Koel de ballen ongeveer 20 minuten in de koelkast of vriezer.

3. Maak paneermeel van oud in de oven gedroogd brood of beschuit. Klop het overgebleven ei los en rol de ballen eerst door het ei en dan door het paneermeel. Herhaal dit en zorg dat de ballen overal goed bedekt zijn.

4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm een pan met olie of een frituurpan tot 180 graden.
Frituur de ballen ongeveer 4 minuten, tot ze rondom bruin zijn en leg ze dan direct nog 10 minuten in de oven. Het vlees zal gaar zijn en het eitje mooi zacht. Nu alleen nog even dat biertje inschenken.

Bereidingstijd
60 minuten

Ingrediënten
Voor 4 personen

5 eieren
50 g bloem
400 g worstvlees (haal het vlees simpelweg uit de worst)
120 g oud brood of beschuit
zout en peper
zonnebloemolie om in te frituren

Website door Roel Oortgiesen