Zo maak je een tosti gestoofde prei 

Een tosti om nooit meer te vergeten 

De beste gerechten zijn degenen die je direct terugbrengen naar een goede herinnering. Al is het die ene (brakke) grauwe middag in Liverpool. In de Engelse havenstad bestelde Sam bij een klein bakkertje een ‘grilled cheese with leek’; een tosti met in boter gestoofde prei. Vanaf dat moment doet de combinatie van gesmolten kaas met gestoofde prei hem telkens weer aan Liverpool denken. Nu maken we ‘m nóg lekkerder met een plakje ham van Brandt & Levie. Breid je tosti-repertoire uit met onderstaand recept. Maar bedenk goed wanneer je hem serveert, voor je het weet denk je de rest van je leven terug aan dit moment.

Bereidingswijze

Snij de prij heel erg fijn en spoel de gesneden prei goed af onder de kraan en laat uitlekken. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat de pan goed heet worden. Voeg de prei toe samen met de boter. Laat de prei in de boter goed stoven totdat ie zacht en gaar is in ongeveer 8 minuten. Voeg naar smaak zout en peper. Doe de prei apart in een schaaltje of op een bord en zet opzij. Maak de koekenpan schoon.

 

Besmeer de sneetjes brood met boter aan beide kanten, zodat de tosti zowel aan de binnenkant als de buitenkant beboterd is. Smeer vervolgens een klein beetje mosterd aan de binnenkant. Beleg het brood eerst met een plak kaas, vervolgens met ham, daarna de gestoofde prei en ten slotte weer kaas en leg de andere beboterde snee brood erop.

 

Zet de koekenpan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter toe aan de pan (ja, nog meer boter, want je leeft maar één keer). Zodra de boter is gesmolten leg je de tosti in de pan (of als de pan groot genoeg is, leg je allebei de tosti’s in de pan). Zet het vuur eventueel wat lager als de pan begint te roken en de kaas nog niet is gesmolten. Druk de tosti voorzichtig aan met een spatel en zodra de onderkant goudbruin is flip je de tosti om. Bak in 2 à 3 minuten de andere kant ook goudbruin.

 

Serveer hem gloeiendheet met je favoriete dipsaus.

Ingrediënten

1 halve prei

2 el/30 gr boter (meer boter is altijd beter)

4 sneden brood (liefst dikke sneden zuurdesem)

4 plakken kaas (pittige Goudse of maak per tosti een combinatie met cheddar of gruyère)

4 el boter om de tosti’s mee te smeren en in te bakken

2 tl dijon mosterd

2 plakken Brandt & Levie ham

Website door Roel Oortgiesen