Laos chaos

Laos chaos met laap-salade

Jiri’s wereldreis bracht hem onder andere in Laos. Hij maakte er kennis met de rijke worst cultuur van het land en deed er veel smaak inspiratie op. Eenmaal terug maakte hij deze eigen variant van een worst die hij in Laos at. Een pittige worst met dille en galanga of laos wortel.
Uiteindelijk kwam het tot een gerecht met een Laap-salade die in de slagerij ook wel Laos Chaos wordt genoemd.

Bereidingswijze:

1. Breng 4 eetlepels water aan de kook in een koekenpan. Haal het worstvlees uit de darmen en roer dit rul in de pan tot het kleine stukjes zijn. Voeg de limoenblaadjes toe, de sjalotten, gedroogde chili, en de fijngehakte rode peper.

2. Kook 3 minuten op hoog vuur en zorg dat het vlees net aan gaar is zodat het sappig blijft. Voeg halverwege het koken een mespuntje maizena toe, opgelost in een klein beetje water. Kook dit even mee en zet erna het vuur uit.

3. Pluk de blaadjes van de koriander en munt en snijd ze fijn. Hak de pinda’s grof. Meng alle ingrediënten (behalve de kropsla) en voeg limoensap en vissaus naar smaak toe.

4. Serveer het vleesmengsel in de slabladeren en eet er eventueel gekookte witte rijst bij.

Aantal personen:

4 personen

Bereidingstijd:

 15 minuten

Ingrediënten:

6 verse laos worsten

mespunt maizena

6 limoenblaadjes (djeroek poeroet)

2 sjalotten in dunne ringen

1 el gedroogde chili

1 rode peper

2 limoenen

1 el vissaus

handje pinda’s

1/4 bos koriander

1/2 bos munt

1/2 kropsla

Website door Roel Oortgiesen