Proef Toscane

Proef Toscane in deze koolsoep met pancetta

Duurzaamheid is een van onze belangrijke peilers. We vinden het belangrijk dat onze worst en vleeswaren gemaakt worden van duurzaam gehouden varkens die gevarieerd voer krijgen dat niet van de andere kant van de wereld hoeft te komen. Daarnaast verwaarden we onze varkens van kop tot kont: niks gaat verloren. 

Dit recept sluit aan bij die ideologie. Ribollita is een typisch Toscaanse koolsoep die vaak wordt gebruikt om restjes groenten en oud brood in te verwerken.

Na een lange dag werken in de slagerij is er niks lekkerder dan zo’n dampend bord gevulde soep. Je maakt het met onze pancetta, die gekruid met venkel- en korianderzaad twee maanden lang gedroogd wordt.

Recept

1. Week de bonen minstens 12 uur in koud water en kook ze ruim een uur met 2 teentjes knoflook, een paar salieblaadjes, 2 eetlepels olijfolie en een beetje grof zout. (Wie een snelle ribollita wil maken kan smokkelen en gebruikt bonen uit blik.)

2. Strip het blad van de palmkool en snijd dat in reepjes. Snij alle andere groenten in niet al te kleine stukjes. Fruit in ruim olijfolie eerst zachtjes de goed fijngesneden ui en de andere 2 tenen knoflook. Snij de pancetta in blokjes en bak deze ook mee. De groenten kunnen nu ook samen met de bonen, hun kookvocht en de gepelde tomaten toegevoegd worden. Voeg water toe totdat alles helemaal onder vocht staat en laat de soep ruim een uur zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper en laat nog een half uur zachtjes koken.

3. Verbrokkel nu het brood in de soep en laat dit een kwartiertje staan. Verdeel de soep over kommen, besprenkel met olijfolie en serveer de dikke papperige soep met wat gehakte peterselie. Snij tot slot nog een beetje rode ui ragfijn en maak hier de soep mee af.

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 60 min

Ingrediënten

– 200 g gedroogde witte (cannellini)bonen
– extra vierge olijfolie
– verse salie
– 200 g pancetta
– 1 rode ui
– 4 tenen knoflook
– 3 wortels
– 3 stengels bleekselderij
– 1/2 savooiekool
– 1 palmkool
– 500 g gepelde tomaten
– 300 g stevig wit brood
– peterselie
– zout en peper

Lees hier meer over de duurzame manier
waarop onze varkens gehouden worden.

Website door Roel Oortgiesen