Salade met spek en broccoli

Een salade die nooit misstaat

Wanneer de zon straalt en de barren gesloten zijn, vindt de vrijdagmiddagborrel thuis plaats. Nu we meer tijd thuis besteden, krijgen we steeds meer inspiratie om aan de slag te gaan in de keuken. Daarom inspireren we iedere week met nieuwe recepten. Een eindeloze inspiratie voor het bereiden van onze worsten, pancetta en zoals deze week: ons gerookte spek.

Gerookt spek is natuurlijk lekker bij de stamppot en de erwtensoep in de winter of het jaar door bij een gebakken eitje, maar het zonnetje van de afgelopen dagen inspireert ons tot een iets lichter gerecht: een salade met broccoli, kervel en rode ui. En natuurlijk spekjes, de ster van de show.

Bereidingswijze

Snijd de broccoli in grove stukken. Schil ook de stronk en snijd deze in dunne plakken. Kook de broccoli in kokend water in ongeveer 5-6 minuten gaar, kook de eieren mee. Laat de broccoli afkoelen en laat de eieren schikken onder koud water. Pel de eieren en snijd ze doormidden.

Snijd de spek in kleine reepjes of blokjes en bak uit.

Maak intussen een dressing door de azijn en mosterd te mengen met een snuf zout. Klop hier vervolgens langzaam de olie doorheen. Snij intussen de ui in dunne halve ringen. Doe de dressing op de ui en masseer dit een beetje.

Maak de broccoli aan met de ui en dressing en pluk de kervel door de salade. Leg de gehalveerde eieren op de sla en draai er nog wat grove zwarte peper overheen.

Ingrediënten
voor 2 personen

Voor de salade:

1 flinke broccoli (of 300 g bimi)
150 g gerookt spek
2 eieren
een halve rode ui
een halve bos kervel

Voor de dressing:

2 el rode wijn azijn
2 tl mosterd
4 el olijfolie

Website door Roel Oortgiesen