2021: Schaduw in de wei

Onze missie

Toen we afgelopen jaar nadachten over hoe we onze partners wilden bedanken, kwamen we op het idee om het anders dan anders aan te pakken. Dit keer geen flessen wijn of worsten, geen ambassadeursevents of handgeschreven kaarten, maar een investering in onze missie. We besloten namens onze trouwe partners en worstabonnees, zo’n 700 bomen en heesters aan te planten bij de boerderij van Sander Kerkhoffs: Sanders Hof.

Sandershof

Sander Kerkhoffs is één van de boeren met wie we al bijna tien jaar samenwerken. Op Sanders Hof leven de varkens het hele jaar door buiten. Ze hebben er zeeën van ruimte om in de modder te rollen en door de aarde te wroeten op zoek naar voedsel. Zo zien wij het graag. Toch zijn we altijd op zoek naar manier om het nóg beter te doen. In ons jubileum jaar 2021 voegen we woord bij daad met dit project: Schaduw in de wei.

Samen met Sander keken we hoe we iets aan de boerderij konden toevoegen. Zo kwamen we op het idee om meer bomen en struiken aan te planten. Meer vegetatie op de boerderij heeft verschillende voordelen. De aanplant zorgt voor meer biodiversiteit, meer beschutting, meer vocht in de bodem, afwisselender voer (blad, zaden, noten en vruchten) voor de varkens, meer schaduw op hete zomerdagen, het vastleggen van koolstof en minder uitspoeling van nutriënten.

Het plan

Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland keken we welke soorten bomen en planten historisch gezien in de omgeving voorkomen. Met hen maakten we een plattegrond van de nieuwe begroeiing. Een deel van de bomen zal in een speciaal voedselbos worden geplant, de varkens kunnen hier rondscharrelen en gevallen noten en vruchten snacken. De rest komt langs en in de varkensweide te staan.

Zo zorgen we ervoor dat Sanders Hof één van de mooiste varkensboerderijen van Nederland blijft. We hopen dat jullie hier net zo enthousiast van worden als wijzelf. Afgelopen week hebben we het officiële startschot gegeven door de eerste boom te planten. Merel en Wouter, de kern van ons sales team, reisden af naar Etten om hiermee te helpen. Hier beneden zie je hoe Merel samen met Sander de eerste boom plantte. Hou de komende maanden onze social mediakanalen in de gaten voor meer updates over Schaduw in de wei.

Website door Roel Oortgiesen