Smokey Mac ‘n Cheese, perfect bij onze BBQ-worst met Cheddar en Jalapeño

Smokey Mac ‘n Cheese, perfect bij onze BBQ-worst met Cheddar en Jalapeño

Een van onze favoriete zomeractiviteiten is toch wel het aanslingeren van de barbecue. Het wachten tot de kolen gloeien, ondertussen alvast genieten van een koud biertje en een klein hapje… Sign us up!
En als de eerste gloeiende kolen weer worden aangewakkerd, begint ons chefs brein overuren te draaien. Worsten braaien dat kennen we wel. Maar er is nog zoveel meer wat je kan maken met behulp van gloeiende kolen, én rook.

Onze BBQ-worst met Cheddar en Jalapeño vraagt gewoon om deze smokey Mac ‘n Cheese. Het rokerige van de barbecue geeft deze guilty pleasure een rauw randje. En de courgette, die maakt ‘m net wat minder guilty en doet niets af aan de pleasure.

Bereidingswijze

Kook de macaroni zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de courgettes in blokjes, en bak op de barbecue aan in een koekenpan of ovenschaaltje met een flinke scheut olijfolie. Snijd de bosuitjes in ringen en bak kort mee.

Maak ondertussen een bechamelsaus door de boter in een pan te smelten en de bloem hieraan toe te voegen. Je krijgt een soort papje. Bak dit totdat de bloem gaar is, dit duurt een paar minuten. Zorg ervoor dat het niet bruin kleurt.
Giet vervolgens langzaam en al roerend met een garde, de melk erbij. Breng het geheel aan de kook. Zo ontstaat er een dikke witte saus. Klop de saus helemaal glad. Rasp de kaas en meng door de saus. Voeg zout en peper toe naar smaak.

Meng de courgette, bosui en macaroni met de saus en doe alles in een ovenschaal. Rasp er eventueel nog wat extra kaas overheen en bak het geheel nog 10 minuten af op een hete barbecue, met de deksel dicht. Afbakken op de barbecue zorgt voor het rokerige aroma, maar gratineren in de oven kan ook. Zet de schaal dan kort onder een hete grill tot de bovenste laag begint te kleuren.

Wij serveren deze smokey Mac ‘n Cheese met onze Cheddar-Jalapeño BBQ-worst.

Ingrediënten
Voor 4-6 personen

1 gele courgette
1 groene courgette
Olijfolie
2 bosuitjes
40 gram boter
2 el bloem
750 ml melk
150 gram belegen kaas
400 gram macaroni

Website door Roel Oortgiesen