Transparantie in de keten

Om vlees te eten moet je een dier doden. Bij Brandt & Levie zijn we ons daar zeer bewust van. Ons doel is vanaf dag een: mensen inspireren om beter vlees te eten. Beter betekent voor ons vlees afkomstig uit een houderijsysteem dat maximaal respect heeft voor het welzijn van het dier. Wanneer je een dier goed houdt heb je de verantwoordelijkheid het dier met respect te slachten. Het klinkt raar, maar ook slachten kan op een goede manier gebeuren. De afgelopen jaren zijn we diverse malen geconfronteerd met schokkende beelden uit slachthuizen in binnen en buitenland. Het is vreselijk om te zien, maar het is goed dat dit soort praktijken aan het licht komen. Praktijken die onze magen doen omkeren. Consumenten en mensen die met ons samenwerken hebben ons vragen gesteld over of dit soort praktijken ook bij ons kunnen voorkomen. Wij gaan er vanuit dat we dit hebben geborgd, maar willen graag laten weten dat als dit zich voordoet bij slachthuizen waar onze varkens geslacht worden we zonder enige aarzeling direct zullen stoppen met de samenwerking.

Transparantie is een belangrijk goed voor ons. Onze deur is altijd open en je kijkt direct bij ons op de productievloer. Om de vragen te beantwoorden die bij ons binnen zijn gekomen hierbij op een rij waar ons vlees vandaan komt en waar het wordt geslacht. Ons vlees komt voor een belangrijk deel van kleinschalige boerderijen van een aantal bevriende boeren die lokaal bij kleine slachthuizen slachten. Daarnaast is een deel van onze productie sinds kort biologisch gecertificeerd. Hiervoor werken we met Nederlands biologisch vlees dat van grotere slachthuizen in Apeldoorn en Groenlo komt. Hier wordt streng gecontroleerd door zowel de NvWA, SKAL als de dierenbescherming. De ophef van vorige week is terecht. We moeten ons druk blijven maken over respectloze praktijken. Het heeft ons ook weer gesterkt in onze opvatting dat je als vleesproducent een grote verantwoordelijkheid hebt je in te zetten voor het verduurzamen van en de verantwoordelijkheid nemen voor onze keten. Daarom gaan we de komende tijd opnieuw al onze boeren en slachthuizen bezoeken om te kijken wat we samen voor stappen kunnen zetten. We zullen hiervan verslag doen.

Hieronder alvast een lijst van onze boeren abattoirs.

De varkens van Sandershof worden geslacht bij Heinen vleesbewerking in Zelhem.
De varkens van Den Elshorst worden geslacht bij Slachterij Henk Worst in Nijkerk.

Verder kopen we biologisch vlees van Meatfriends en de Groeneweg.
Dit vlees wordt geslacht bij de Vion in Apeldoorn en Groenlo.

Heb je nog vragen?
Mail naar info@brandtenlevie.nl

Website door Roel Oortgiesen