Winter op de boerderij

Varkens in de sneeuw

Het sneeuwt en Nederland ligt op z’n kop. De een vindt het fantastisch en stampt binnen no-time een sneeuwpop uit de grond, de ander blijft liever binnen met een lekker bakkie SNERT. Maar wat als je een varkentje bent dat het hele jaar door buiten loopt en nu ineens je weide bedekt ziet onder een dikke laag sneeuw? Is dat niet zielig? Nee.

Varkens leven van nature het hele jaar buiten en hun lekkere vetlaag beschermt ze tegen de kou. Het ras varkens dat wij gebruiken heeft van zichzelf een wat dikkere speklaag en wat meer beharing. Dat helpt beide wanneer het koud is. Natuurlijk laten we ze niet zomaar aan hun lot over.

De varkens bij Sanders Hof hebben in iedere weide een goed geïsoleerde hut met een berg stro waarin ze beschutting kunnen zoeken. Bij koud weer krijgen ze extra stro om er toch warm bij te liggen. Omdat de varkens weer of geen weer de wei in gaan, nemen ze ongewenste sneeuw mee terug de hut in. Daarom ververst Sander het stro extra vaak om het binnen droog te houden.

Naast extra stro krijgen de varkens in de winter ook extra voer. Hierdoor bouwen ze een extra dikke speklaag op. Het extra voer zorgt er ook voor dat de lichamen meer warmte produceren. Zo zorgen we er al met al voor dat ook de varkens er comfortabel bij zitten tijdens de koudste dagen van het jaar. Heb je nog vragen of wil je graag meer weten? Laat het ons weten via info@brandtenlevie.nl.

Schaduw in de wei

Het is nog maar een paar weken geleden dat we het eerste deel van de ruim 700 bomen plantten. Er staan inmiddels wat kastanje-, appel-, peren-, pruimen-, kersenbomen, eiken, espen en mispels in de grond. Nu zijn het natuurlijk nog maar kleine dunne boompjes dus we hopen van harte dat ze hun eerste sneeuwproef doorstaan. Het ziet er in ieder geval al prachtig uit zo in het winterse zonnetje. 

Website door Roel Oortgiesen