Zo maak je zuurkool die schittert in haar eenvoud

Maak zuurkool met varkensribben en gerookte spek

Onze (inmiddels overleden) worstenmentor Johannes van Dam hielp ons een rookworst te ontwikkelen die in onze ogen (en monden) nagenoeg perfect moest zijn. Maar wat is een rookworst zonder zuurkool erbij?

Johannes van Dam was vrij duidelijk over hoe een goede zuurkool in elkaar moest zitten. Telkens wanneer we het er met hem over hadden, hekelde hij mensen die het gerecht durfden serveren met ananas, of erger nog: banaan. Zuurkool mocht hooguit met een appeltje.

Deze zuurkoolvariant, die straalt in haar eenvoud, zou hem zeker en vast bekoren.

Bereidingswijze

1. Wrijf de varkensribben in met zout en venkelzaad, laat dat een uur of 2 intrekken. Braad in een grote pan de ribben in de boter aan tot ze kleur krijgen. Snijd de ui in flinke ringen. Haal de ribben uit de pan en stoof de ui in het vet helemaal zacht.

2. Schil de appel, snij hem in blokjes en doe die samen met de zuurkool en kruiden in de braadpan. Voeg de wijn toe en zet alles een minuut of 5 op hoog vuur. Leg nu de ribben en het in vieren gesneden spek op de kool en zet het deksel op de pan. Zet het geheel een uur of 5 op 110 graden in de oven.

3. Leg tegen etenstijd de rookworst nog een half uurtje op de zuurkool en kook de aardappelen in hun schil. Kneus ze licht als ze gaar zijn. Voeg een klont boter en een snuf zout toe aan de pan en een paar handen gesneden peterselie. Schud de pan en zet alles op tafel.

23/01/2018

Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 30 minuten + 5 uur in de oven

Ingrediënten

1 1/2 kg varkensribben

400 g gerookt spel

2 tl venkelzaad

flinke klont reuzel of boter

1 grote ui

10 zwarte peperkorrels

1 tl karwijzaad

2 jeneverbessen

1 laurierblad

1 kg zuurkool

2 appels

1 rookworst

2 dl witte wijn

1 kg rattes aardappelen

peterselie

 

Website door Roel Oortgiesen